Tutsaklık Öldürür #1

Tilikum
Black Fish

"Bu yazı dizisinde sizlere; sirklerde dövüldüğü, hayvanat bahçelerinde hapsedildiği, su parklarında 'yemek kesintisi' adı altında aç bırakıldığı ve bu şekilde eğitilmeye zorlandığı için intihar eden, kaçmaya çalışırken öldürülen ve kendisine başka seçenek bırakılmadığı için katil olmak zorunda kalan hayvanlardan bahsetmek istiyorum."

Hayvanat bahçeleri, sirkler ve su parkları... 
Eğer bu yazıyı okuyanların arasında bu ve benzeri yerlerin, varlığını sürdürmesinde her hangi bir sıkıntısı olmayanlar varsa pembe gözlüklerinizi çıkarmanın zamanı geldi. 
Okumaya başlamadan önce farkına varmanız gereken çok önemli bir nokta var. Hiçbir hayvan insan dostu olarak doğmaz. Her hayvan ruhunun derinliklerinde taşıdığı içgüdü hasebiyle vahşidir. Hatta "en büyük insan dostu" olarak bizlere empoze edilen yunuslar bile... Kulağınıza pek de inanılır gibi gelmiyorsa "Katil Balina" olarak da bilenen Orkaların aslında balina değil, yunus ailesinin en iri üyesi olduğunu ve insanlar dışında köpek balıklarını avlayabilen tek canlı olduğunu henüz bilmiyorsunuz demektir.


Benim yazımda bahsetmediğim istediğim tek Orka insanlığımdan utanmamı sağlayan ve göğüs kafesimin içinde bir yerlerde asla geçmeyecekmiş gibi bir sızı bırakan; Tilikum. Tilikum 1983'de henüz iki yaşındayken İzlanda açıklarında yakalanmış ve Sea World Denizcilik firması tarafından bir su parkına kapatılmış. O zamandan günümüze tam otuz dört yıl boyunca tutsak ve yalnızmış. Kendisinin, doğal ortamında yaşamını sürdüren Orkalarda hiç görülmemiş ancak Tilikum gibi su parklarında hayatını sürdüren katil balinalarda rastlanan eğik bir sırt yüzgeci var. Ne yazık ki bu onu diğer Orkalardan ayırıcı bir özellik olduğundan seyircilerin ilgisini çekmesine neden olmuş. Bu nedenle Tilikum su parkının en gözde katil balinası haline gelmiş... Uzmanlar Tilikum'un yüzgecinin eğilmesinin tek nedeninin ağır bir depresyondan kaynaklandığını söylemiş ancak Sea World yetkilileri bunun onun doğuştan gelen bir özelliği olduğunu savunarak tüm eleştirilere kulaklarını tıkamışlar.


"Toplumsal ve anaerkil bir yapı içinde olan Orkalar (çiftleşmek ve avlanmak için ayrıldıkları bir iki saatin dışında) asla aileden ayrılmaz ve başkalarını da ailelerine kabul etmezler."
Bu nedenle Tilikum havuzda kalmak zorunda bırakıldığı diğer Orkalarla hiçbir zaman anlaşamamış. Gün geçtikçe büyüyen bedeninin asla sığamayacağı kafeslere kapatılmış.
"Orkaların uyku halinde bile hareket etmeleri yaşamsal bir zorunluluk. Çünkü yunuslar ve kuzenleri Orkalar insanlar gibi içgüdüsel nefes almazlar. Bilinçli nefes alırlar dolayısıyla unihemispheric uykuya, yani beynin yarısını kapatılıp diğer yarasının aktif ve bilinçli olduğu bir uyku moduna girerler."
Çektikleri yetmezmiş gibi saçma eğitimler uğruna aç bırakılmış. Uyuşturucu, şiddet ve bunun gibi daha nice işkencelere maruz kalmış. Ancak yirmi dört yıl sessiz kalabilmiş. Bir süre sonra hırçınlaşmaya ve ruhsal davranış bozuklukları sergilemeye başlamış. Havuza düşen bir eğitmenin çıkmasına izin vermediği ve su tankının içine düşen bir adamı kendisine verilen bir oyuncak sanarak oynadığı için öldürmüş. Bu ölümlerin ilk ikisi kanıt yetersizliğinden Sea World tarafından gizlenmiş olsa da üçüncüsü seyircilerin gözü önünde olmuş. Tilikum eğitmenini at kuyruğundan tutarak suyun dibine çekmiş ve orada boğuluşunu izlemiş. Gösteri alanı hemen boşaltılmış ancak çığ gibi büyüyen tepki karşısında firma Tilikum'un suçsuz, eğitmenin hatalı olduğu öne sürülen komik bir açıklama yaparak olayı geçiştirmeye çalışmış. Anlayacağınız zavallı hayvan esir tutulduğu yetmiyormuş gibi bir de en büyük gelir kaynaklarını koruyabilmek için canlıların yaşam haklarını bile yok sayabilecek iğrenç insanların yönettiği, b*ktan bir firmanın eline düşmüş! İşin en üzücü tarafıysa okyanus besin zincirinin en tepesinde yer alan ve Büyük Beyaz gibi altı metrelik köpek balıklarını bile avlayabilen Orkaların, doğal yaşam alanları olan okyanuslarda insanlara saldırdıkları hiç kaydedilmemiş olması.


Tilikum bu yıl kurtuldu, tedavi edilemediği iddia edilen bakteriyel akciğer enfeksiyonu hastalığına yakalanarak... Zavallı hayvan için üzülsem mi sevinsem mi bilemedim. Sonunda huzura kavuştuğunu bilmek güzel. Keşke okyanuslara döndü diyebilseydim size, keşke artık dalgalarla dans ediyor, nereye isterse oraya yüzebiliyor diyebilseydim... Onun için ne kadar üzgün olduğumu kelimelerle asla anlatamam. İnsanlık için en önemli konulardan biri özgürlükken ve yıllardır her alanda bunun savaşını verirken nasıl olur da hayvanların ellerinden bu hakları alma, çalma, gasp etme özgürlüğünü kendimizde bulabiliriz, anlayamıyorum! Birkaç gündür kalbimin üzerinde beş tonluk bir ağırlık var... Çok üzgünüm, çok sinirliyim ama faydası yok! Bu ve bunun gibi üzücü olaylar bazı haber sitelerinde ya da gazetelerde "Dehşet Saçan Hayvanlar" ya da "Korkunç Katiller" gibi başlıklar atılarak yayınlanıyor. Yanlış anlaşılmak istemiyorum. Tabi ki nefes alan her canlının hayatı önemli ve değerlidir ama (bence) maruz bırakıldığı işkenceler sonucunda Tilikum gerçekten çok az insanı öldürmüş. Ona katil değil maktul diyebilirim ancak. (Ben olsam havuza giren herkesi yerdim.) Eğer izlemediyseniz "BlackFish" adında bir belgesel filmi var, tavsiye ediyorum. Lütfen, yunus parklarına gitmeyin, bu kanlı ticaretin devam etmesine olanak sağlamayın. Eğer bu parklara gitmezseniz, yavru yunusları ve orkaları annelerinden ayırmak için sebepleri kalmaz. Bu güzel hayvanların evi o küçücük havuzlar değil. Son olarak kalbinde hardal tanesi kadar merhamet taşıyan herkesi tenzih ederek eklemek istiyorum.
- Dehşet saçan tek hayvan, insandır. -
Sevgiyle.

  

Yorumlar

  1. Son paragrafda resmen söyleyeceğim cümleyi yazmissin. Hayvanlar sevildikleri hic kimsye zarar vermezler. Biz insanlar öylemiyiz ? Değiliz. Sadece hayvan adıyla yasadiklari icin tüm gücü kendimizde bulup acımasızca davranislarda bulunabiliyoruz. Özgürlügnü aldikları yetmezmis gibi birde iskencelere maruz etmisler öylemi ? Bencede az bile yapmis orka. Egitmenlerin hepsini öldürseymiş. Böyle güzl bir yazi görmedim. Cok bilgilendirici ve sosyal mesaj içeriyor. Ellerine saglik...Orka ya büyk gecmis olsun ki esaretten kurtulmus

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim ♥ Böylesine bilinçli bir anne oluşunuz, ne hoş ♥ Kesinlikle katılıyorum size, az bile yapmış...

      Sil
  2. Çok haklısın.. Inşallah burdan herkese mesaj gider.. Çok üzüldüm ama yaaa.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende çok üzüldüm, içim parçalandı hep okurken ve izlerken :(( İnşallah gider canım,inşallah ♥

      Sil
  3. Dehşet saçan tek hayvan insan kesinlikle! Bu özetlemiş dediklerini...

    YanıtlaSil
  4. Herkesin okuması gereken bir yazı olmuş.
    Orkanın kurtulması içimi rahatlattı.
    Dilerim tüm tutsak hayvanlar özgürlüklerine kavuşurlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir gün kavuşacaklar, dünya o zaman güzel bir yer olacak ♥

      Sil
  5. bu dünyaya, bitkisine, hayvanına, çevreye her şeye zarar veren onu yok etmeye çalışan insandan başka bir şey değil. günümüzde bir çok kirlenmenin, yok olmanın sebebi sadece ve sadece insandır. sırf biz eğlenelim diye sirkte gösteri için çıkarılan hayvanların o sirk için ne şartlarda ve nasıl eğitimlerden geçtiği, ne işkenceler gördüğü çoğu insan tarafından bilinmiyor bile. sadece o aslanları, illeri, köpekleri izleyip eğlenmelerine bakıyorlar. hayvanat bahçesinde bizim gözümüze itap etsin diye tutulan çoğu hayvan kendi doğal ortamında edinmiş olduğu alışkanlıklarının neredeyse hepsinden koparılıyor ve her şeylerini insanların gözü önünde sözde onların sevgisine maruz kalarak yetkililer denetiminde yaşamak zorunda kalıyor. sırf biz onları yakından görebilelim diye taa kuzey kutbunun buz gibi ortamından koparılıp buralara getirilen paytak penguenciklerin bunu hak ettiklerini düşünmüyorum ya da yazında bahsettiğin bu Tilikum'un. keşke tutsak edilmeden yaşatabilmenin, insanlara söz geçirebilmenin bir yolunu bulabilmiş olsaydık. yazın farkındalık yaratan bir yazı olmuş ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke bulabilseydik, keşke o bir dilek hakkımız gerçekten olsaydı... Bu güzel, ilgili ve içten yorumun için çok teşekkür ederim Sümeyye, çok kibarsın ♥

      Sil
  6. vay yaaa bilmiyodum. black fish. bi bakayım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok üzücü değil mi?! :( Bak bak, kaçırma :)

      Sil
  7. Merhametini kaybetti insanlık. Bulması ve bir an evvel merhameti ile hemhâl olması şart.
    Çok güzel bir yazı olmuş canım benim, yüreğine sağlık ♡

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin yorumun daha güzel, güzel gözlü arkadaşım ♥ Merhameti hatırlamak için, tekrar yaşamaya başlamak için geç olmadığını ümit etmekten ve dua etmekten başka bir şey yapamıyoruz ne yazık ki...

      Sil
  8. En sevdiğim hayvanların başında yunus gelir, çocukluğumdan beri bana bir hayvan olsan ne olursun gibi bir soru sorsalar düşünmeden cevabım yunus olur. Hep gülümser gibi bir ifade, yardım eden sanki şefkat taşıyan bir hayvan. Bu yazı maalesef akıl sahibi olarak diğer canlılardan farklı ve üstün yaratılan insanın durumunu gösteriyor. Vahşet.. Öte yandan diğer insanların da tepki göstermesi gerekir, hani hayvanseverler? Biz üzerimize düşeni yapalım da Allah onlara da vicdan versin. Yazınızla bunları öğrendim ve orkalar hakkında bilgi sahibi oldum. Teşekkürler, selamlar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayvan sevmeyen, onları kullanan, katleden o kadar çok insan var ki hayvanseverler hangisine koşacaklarını şaşırıyorlar... Vahşet, çok güzel bir tanım olmuş gerçekten. Sadece hayvanlara değil, canlı ve cansız tüm varlıklara yaşattığımız tek şet bu... Hoşgeldin, selamlar sana olsun ♥

      Sil
  9. Yanıtlar
    1. Çok mutlu oldum ♥ Beğeneceğini tahmin ediyordum :))

      Sil
  10. the cove (koy) sakın kaçırmaaaa bir deeee :)

    YanıtlaSil
  11. Filmi izlemeyi şimdi bitirdim ve içim üzüntüden katıldı kaldı :( İnsan, çok vahşi bir yaratık bir kez daha şahit oldum.. yavrusundan koparıldığında çıkardığı sesler inanılmazdı. Hiç bir canlıya eziyet edilmediği bir gün gelecek mi acaba??
    Yazınız için teşekkür ediyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım gelir Momentos :(( Tek umudum bu ♥ Umarım dünya gerçekten güzel bir yer olabilir *-* Güzel yorumun teşekkür ederim ben ♥

      Sil

Yorum Gönder

Güzel yorumun için kokulu öpücükler, sevgili okuyucu...

Popüler Yayınlar